maanantai 13. helmikuuta 2017

Pompom- Tutoriaali

 
 Pompomit eli nämä silkkipaperipallot ovat erittäin edullinen ja kaunis tapa koristella juhlapaikkaa. Tekemiseen ei tosiaan tarvitse kun silkkipaperia haluamassasi värissä, sakset sekä nauhaa
Nykyään saatavilla on myös valmiita pompomeja jotka tarvitsee vain avata ja pöyhiä. Suosittelen kumminkin kokeilemaan alusta asti itse tekemistä, valmiiseen pompomiin verrattuna kun ei vaiheita ole kuin vain muutama enemmän.
  1. Aloita valitsemasi värisestä silkkipaperista, ota viereesi hyvät ja terävät(!) sakset ja haluamaasi nauhaa. 
2. Palloon tarvitset silkkipapereita 10 arkkia. Käyttämässäni paketissa oli silkkipapereita 5 arkkia, jotka puolitin keskeltä. Arkit olivat aluksi kooltaan 50*76cm eli tein pompomit 38*50cm kokoisista arkeista. Kuten kuvassa 2. näkyy arkkien sivut ovat suhteeltaan suurinpiirtein A4 kokoisia. Pompom pallon halkaisija on suurinpiirtein aina lyhyen sivun kokoinen. Eli tässä tapauksessa sain n. 38cm palloja. Pienempiä tai isompia palloja saat siis leikkaamalla arkkeja pienemmäksi tai isommiksi. Muista kumminkin pitää sivujen suhde.
 3. Aloita arkkien taittaminen haitariksi taittamalla kaikki arkit kerrallaan. Voit päättää itse haitarin taitteiden koon, pienemmästä haitarista saat pienempää piparireunaa ja isommasta saat isompaa.
  1. ja 2. Arkkien taittelu haitariksi. Jos viimeisesta taitteesta jää liikaa ylimääräistä silkkipaperia, sen voi ihan huoletta leikata suikaleena irti, kuten kuvassa 3. Tämän jälkeen taita haitari kahtia, saadaksesi selville keskikohdan ja sido valitsemallasi nauhalla haitari kiinni. Muista jättää solmu haitarin keskelle ylöspäin, kuten kuvassa 4.
 Haitarin sitomisen jälkeen, kuva 1, pyöristetään päät, kuva 2. Voit halutessasi myös leikata päät kolmion mallisiksi tai vaikka hapsuttaa. 
Tässä vaihessaa huomaat, jos saksesi eivät olletkaan tarpeeksi terävät. Jos pyöristetyt päät jäävät rösöiseksi, niinkuin kuvassa 3., olivat sakset liian tylsät, eivätkä ne jaksaneet leikata kaikkia kerroksia kerralla. Tällöin voit leikata röpelöt päät yksi kerros kerrallaan siistiksi. 
Tässä vaiheessa ollaankin saavutettu se sama piste, missä valmiit pompomit tulevat. Kuva 4. on aikalailla juuri sitä, mitä valmis-pompomit näyttävät suoraan paketistaan otettuna.

 Tämän jälkeen pompom avataan kerros kerrallaan. Ensin avataan 5 kerrosta ylöspäin. Muista olla varovainen, silkkipaperi on hyvin ohutta. 
Kun kaikki 5 kerrosta on nostettu ensin ylöspäin, kuten kuvassa 3, nostetaan jäljellejääneet 5 kerrosta alaspäin taas kerros kerrallaan, kuten kuvassa 4. on aloitettu.

Sitten vaan pompom askareisiin. 
Silkkipaperit sekä muut tarvikkeet tutoriaalin sain Sinellistä, josta löytyykin hyvin laaja valikoima erivärisiä silkkipapereita mattaväreistä metalliväreihin. Myös valmiita Pompomeja löytyy heidän valikoimistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti